Make your own free website on Tripod.com

Сенатът гласува законова разпоредба срещу търговията с кожи на котки и кучета

 

Senate Passes Legislation to Ban Dog and Cat Fur Trade

 

(с незначителни съкращения)

 

 

Вашингтон, 13 октомври 2000 г.

 

Хуманното общество на Съединените щати (HSUS), най-голямата организация за защита на животни в страната, благодари официално днес на Сената за гласуването на забрана на вноса, износа и продажбата на изделия от кожите на кучета и котки в Съединените щати.

 

Забраната е включена в пакет от търговски препоръки на Сената. Домът на Представителите също единодушно гласува своя версия на забраната, предложена юли месец, № 4868, и я препрати към Председателя на под-комисията по търговията Филип Крейн (R-IL). Законодателните мерки по забраната на търговията с кожи от кучета и котки официално беше предложена миналата година от Сенатор Уилиам В. (R-DE) и в Дома на Представителите от Джери Клеска (D-WI), която успя да създаде и силна поддръжка на мерките в Конгреса.

 

"Чрез гласуването на този закон, Сенатът изпраща важно послание към всички, които са замесени в търговията с кожи на котки и кучета, че Америка застава срещу този ужасен, нечовешки бизнес, който коства всяка година живота на милиони любимци на човека." - каза Уейн Пасел, вице-президент на HSUS. - "Благодарим на Сенатор Рот за шампионската защита на каузата и умелото и аргументирано провеждане на популяризаторската политика по закона, довела до единодушното му гласуване в Сената."

 

[...]

 

Американските политически лидери поведоха кампанията по забрана на търговията с кожи от кучета и котки, след като Хуманното общество на Съединените щати представи резултатите си от три разследвания, които разкриваха международни търговски вериги на продукти - дрехи, аксесоари, статуетки и други - от козината и кожата на котки и кучета.

 

Разследването проследяваше продуктите от мястото на тяхното производство, Китай и други места в Азия, към големи прекупвачи в САЩ като Кожената Фабрика Бърлингтън (Burlington Coat Factory), Халмарк и магазините на Бен Франклин (Ben Franklin stores), както и различни магазини за куфари.

Според данни на HSUS приблизително два милиона кучета и котки се убиват всяка година за тяхната кожа. Продуктите от кучешки кожи се появявават под лъжливи имена като "собаки", "вълк", "азиатско куче" и др., котките като - "дива котка", "кояни" и "кедзенфеле".

 

Животните са убивани чрез бесене, пребиване до смърт (така кръвта насища иначе жилавите тъкани), промушвания на различни места, източване на кръв, давене и след това вкарване на тръбички в гърлото, за да се раздуе трупа. Често животните са драни живи. Преди смъртта си, котките и кучетата се държат без вода, храна, на студено, като стават свидетели на избиването на другите животни и са подложени на тотален стрес.

 

"Американският закон няма да спре търговията в световен мащаб, но ще защити американските потребители от участие в този кървав бизнес. Надяваме се, че Сенатът ще даде добър пример за страните в Европа и другаде за приемането на подобни забрани. Със загубата на пазари за тези продукти може да бъде спасен животът на милиони котки и кучета."

 

 

Източник: PetAbuse, a magazine produced by wwideweb.com & Internet Press

Оригинал: Senate Passes Legislation to Ban Dog and Cat Fur Trade

 

 

Published in the IWNS.org Website on October 5, 2001
©2001, by IWNS.org, for the translation
©2001, by IWNS.org, for this online version