Make your own free website on Tripod.com
Общински приемник за безстопанствени кучета при Община Варна
 

Веселина Момчилова, Варна

(Публикувано в zoomaniabg.com в началото на м. юни)

Приемникът се намира в село Каменар, Варненско.

Създаден е през 1997 г. с цел обслужване територията на град Варна и третиране на бездомните, скитащи кучета. В приюта има 48 клетки (единични) и 10 клетки в изолация за заразно болни кучета.

Целта на приюта е скитащите кучета на територията на град Варна да бъдат събирани със специални коли, приспособени за транспортирането. В приюта се извършва кастрация на мъжките и женски кучета. След извършването на кастрацията, в специална хирургическа зала се извършва ваксинация против бяс, заразен хепатит, гана и други заболявания. Също така се извършва обезпаразитяване с Левамизол срещу стомашно-чревни паразити.

В приюта кастрираните кучета престояват 6-8 дни (мъжките-6, женските-8). След това те се транспортират до местата, от които са били взети. В ежедневната практика се приемат, кастрират, ваксинират и обезпаразитяват между 10 и 12 безстопанствени кучета.

Управител на приюта е д-р Цветан Христов (ветеринарен лекар). В приемника работят 1 ветеринарен лекар, 1 ветеринарен фелдшер, 2-ма гледачи, които са достатъчни за капацитета на животните.

 

Източник: Материалът е публикуван в zoomaniabg.com в началото на м. юни
Автор: Веселина Момчилова

Published in the IWNS.org Website on June 10, 2002
©2002, by Vesselina Momchilova, for the text of the article
©2002, by zoomaniabg.com, for the publication
©2002, by IWNS.org, for this online version