Make your own free website on Tripod.com

Вестник "24 часа", 9 февруари 1999 (брой 37/1999)

Кмете, не пускай палачи на кучета!
Да не би ухапаните от "Топлофикация и данъчните да са по-малко?

Стилиян Иванов, режисьор

Жестоката саморазправа с бездомните кучета е практически урок за тийнейджъри как убийството може да бъде безнаказан и съвсем съзнателен акт.

Кметовете с лека ръка разписват смъртните присъди на хиляди живи същества, виновни само за това, че са се родили. Отнасят се към тях като към уличен боклук, който трябва да бъде почистен!

Сигурно ще е полезно за всички градоначалници, във вечерния обзор на новините - може би преди прогнозата за времето - да виждат как смели мъже прочистват София, Пловдив, Варна...

Оригинал на статията Картината е кървава: гърчещи се тела, покосени от отровите около кофите с боклук. Скимтене на живо одрани "бездомни псета". Вой на затворени в метални клетки "помияри", предоставени на научноизследователските институти...

При тази гледка едва ли някой би подкрепил извращенията на градските управници.

Думите ми не са достатъчно остри, за да опишат безумието, на което сме свидетели в края на XX век. Масовите убийства на бездомни кучета от живково време и по-късно - от Янчулево, не решиха проблема с бездомните кучета. Избиха се и се избиват десетина хиляди невинни същества, без истинската причина да бъде отстранена! Кметовете може би вярват, че кучетата се раждат от прашеца на цветята или от пролетния вятър и затова "сезонно" разписват публичните екзекуции?! А всъщност виновни са хората. Тези от нас, които довреме се забавляват с пухкавото четириного, а след като то отрасне, му бият шута през вратата. Така хиляди кучета се оказват на улицата.

Тежки глоби и жестоки санкции трябва да има за такива хора. Едва тогава ще се излекува "болестта", защото сега всъщност със скалпел се лекуват симптомите.

Ако не съм прав, след тазгодишното кърваво прочистване никога вече не трябва да има и едно бездомно куче! Но още догодина улиците ще са пълни с "помияри" и вината за това отново няма да е на цветния прашец и пролетния вятър!

Друг е въпросът, ако с действията си "мъдрите" кметове обслужват нечии икономически интереси: безплатни кожи, евтино костно брашно, животински мазнини на вересия и "бинго!" за научноизследователските лаборатории... Като бонус - парите от чужди природозащитни организации потъват в нечий джоб.

За финал ще си позволя да цитирам световноизвестния любител на живата природа Джералд Даръл: "Животните нямат депутати в парламента. Те не могат да пишат или да провеждат стачки. Никой не се застъпва за тях освен нас - хората, които съжителстваме заедно с тях в един свят, който не е само наша собственост".

И нека господата градоначалници не ни излизат с номера за "стотиците ухапани от кучета". Защото стотици са и "ухапаните" от "Топлофикация", БТК, "Данъчна администрация", но срещу тях все още няма организирани хайки, отрови и дране на живо. А би трябвало!

 

[Публикувано във в. "24 часа" на 9 февруари 1999 (брой 37/1999), стр.9]

Published in the IWNS.org Website on June 6, 2002
©1999, by Stiliyan Ivanov, for this opinion
©1999, by 24 Chassa Daily Newspaper, for the publication
©2002, by IWNS.org, for this online version of the text