Make your own free website on Tripod.com

Вестник "Монитор", 3 юни 2002 (брой 1159/2002)

Столичният общински съветник Мария Харбова:
Зам.-кметът Борис Спиров не допуска никой в кучкарника
Той не си изпълнява задълженията, ще искам наказание, казва изгонената шефка на комисията по околна среда в СОС

 

- Г-жо Харбова, вие сте общински съветник и шеф на комисията по околна среда към Столичния общински съвет. Има ли проблем с кучешкия приют в Лозенец?

Оригинал на статията - Явно има проблем. Аз като общински съветник и като председател на комисията по околна среда не бях допусната миналата седмица да вляза в приюта. Бях заедно с колега общински съветник и екип на БНТ, който искаше да заснеме филм за приюта. Наложи се да викам "Егида". Дойде районен шеф на общинската охранителна фирма, но и с него, само общинските съветници бяхме допуснати да влезем, но до площадката, не и по-навътре. Някакъв Бисер се появи, но не каза дори и фамилията си. Заяви, че шефът на приюта забранил да се допуска който и да било. Държа да спомена, че приютът е общински и е създаден с наше решение - на Столичния общински съвет.

- Какви мотиви ви изтъкнаха от приюта?

- Никакви. Казаха само, че за мен е забранено да влизам. Можело да бъдат допускани само зам.-кметът, който отговаря за кучетата - Борис Спиров, и неговият екип, както и кметът Софиянски.

- Да не би да имате лични конфликти с Борис Спиров, че забранява да влизате?

Миналата седмица десетки столичани чакаха пред вратите на приюта в Лозенец, след като любимците им изчезнаха при нощни хайки около НДК - Нямам. Но се оказва, че общинските съветници, които са контрола на местната изпълнителна власт, не могат да преминат бариерата. Дори и депутат да отиде пак няма да бъде допуснат. А на нашите общински карти пише, че трябва да бъдем допускани навсякъде. Ние, все пак, сме контролният орган.

- Ще запознаете ли кмета Стефан Софиянски със случая?

- Ще го направя тези дни. Това е пълно погазване на законите, така не може да продължава.

- Вие като общински съветник имате по закон пълните права да искате санкция от СОС на този зам.-кмет?

- И ще го направя. Той не си изпълнява задълженията. Има гласувана програма за кучетата, но нищо до този момент не е изпълнено, това е безобразие.

- В приюта по сигнал ли отидохте?

- Да, по много сигнали. Председателят на СОС Антоан Николов ме изпрати, за да видя как стоят нещата, защото е засипан от оплаквания на граждани.

Интервюто взе
Малина Ангарева

 

[Публикувано във в. "Монитор" на 3 юни 2002 (брой 1159/2002), стр.9]

Published in the IWNS.org Website on June 6, 2002
©2002, by Malina Angareva, for this interview
©2002, by Monitor Daily Newspaper, for the publication
©2002, by IWNS.org, for this online version of the text