Make your own free website on Tripod.com

Общината умъртвила 2240 псета до началото на май

1732 столичани изпохапани от песове за 4 месеца

 

Диян Николов

 

 

1732-ма столичани са били ухапани от бездомни кучета от началото на годината до сега, съобщи вчера зав. отдел в противобесния център д-р Мария Гергинска. До обяд вчера са потърсили лекарска помощ 10 наръфани столичани. Пациентите ни са от съвсем малки бебета до много възрастни граждани, разясни д-р Гергинска. Около 6000 столичани всяка година търсят лекарска помощ, след като са били ухапани от бездомни кучета.

 

"Онзи ден отново правихме операция на много млад пациент, който имаше кучешка тения в мозъка, която беше заела 1/3 от черепа", съобщи неврохирургът от Медицинска академия Васил Каракостов. Средно по 4 тежки операции на деца и също толкова на възрастни пациенти се правят на година в Университетската болница. Лечението е много скъпо и трае най-малко шест месеца, казаха медиците.

 

От началото на годината до сега сме заловили 2477 бездомни кучета, от които 2240 са били умъртвени медикаментозно, съобщи зам. столичният кмет Борис Спиров. Едва 36 помиара са били осиновени от любители на кучетата.

 

Всичките умъртвени животни са откарани в екарисажа в Пловдив, а не са изхвърляни около столицата, тъй като могат да носят зараза, каза Спиров. Пловдивският екарисаж извозва безплатно труповете и кметството не се товари с допълнително средства, допълни Спиров. В столицата в момента се разхождат около 50 хил. бездомни кучета. 8 хил. от тях са били умъртвени през миналата година.

 

С промените в закона за ветеринарно дело, ако никой не се яви в 14 дневен срок за даденото куче, то трябва да бъде умъртвявано. Осиновяването на женско куче струва 27 лв., а за мъжкото се броят 24 лв. Парите отиват в общината, която отделя средства за обезпаразитяването и храненето на бездомните животни в този период. На ден разкладката за храна е около 1,30 лв.

 

Проблемът ще бъде решен, ако работим с тези темпове, заяви Спиров. Общината ще трябва да построи и екарисаж. От 1970 г. в столицата такова съоръжение няма и труповете на животните и останките от месокомбинатите се карат в Пловдив. Екарисажът е доста скъп и вероятно ще намерим пари през този мандат, обясни зам.-кметът. От друга страна екарисажът е печеливш, тъй като след топлинната преработка се получават трупно брашно, мазнини и желатин. Трупното брашно се използва за храна на животните и за производство на туткал. Мазнините са основен продукт в козметиката, а желатинът се ползва в производството на сухи супи. Най-добрият пазар за мазнини е в Турция, където основно използват този продукт за козметика.

 

 

Нашият коментар

 

Автор: Диян Николов

Статията е публикувана във вестник Сега на 11 май 2000 г. (стр.4)

 

 

Published in the IWNS.org Website on October 12, 2001
©2001, by IWNS.org, for the online version